Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

divendres, 3 d’abril del 2020

RECURSOS PER INFANTS EN TEMPS DE CONFINAMENTLES XARXES SOCIALS S'OMPLEN d'#iniciativesLIJ
DURANT EL CONFINAMENT PEL COVID-19
En aquests dies de confinament el sector de la Literatura infantil i Juvenil (LIJ) ha trobat la manera de seguir apropant les històries als infants a través de les xarxes socials. Llibreries, biblioteques,editorials, associacions i persones vinculades a la LIJ comparteixen sessions de narració oral, recomanacions de llibres i propostes de mediació lectora que ens arriben a casa a través de les diferents plataformes (Twitter, Facebook, Instagram, Telegram, Youtube, etc).
Amb l’etiqueta #iniciativesLIJ anirem recopilant aquestes experiències per tal d’animar a les famílies a participar-hi i seguir gaudint de la lectura amb els nostres infants, malgrat les circumstàncies.
De moment són menors les #iniciativesLIJ adreçades a adolescents i joves. Estarem atentes a possibles propostes que puguin aparèixer i us proposarem una versió actualitzada d’aquest llistat cada setmana.

Per part dels AUTORS I AUTORES
Des de l’Associació Escrivim, d’escriptors i escriptores de literatura infantil i juvenil en llengua catalana, han penjat 25 vídeos de 25 autors/es llegint un petit fragment d’un dels seus llibres i felicitant el dia 2 d’abril, dia Internacional del llibre Infantil i Juvenil. Els podeu veure tots al seu canal de You tube.
Oliver Jeffers que, a través del seu Instagram personal, llegeix un dels seus llibres cada dia in’explica anècdotes del procés de creació.
Hervé Tullet que ens convida a escriure un correu a info@expoideale.com i rebrem les instruccions per muntar la nostra pròpia Expo-Ideale al saló de casa

Pel que fa a les BIBLIOTEQUES...
Seguint l’Instagram de les biblioteques de Montcada i Reixac podem gaudir d’una hora del conte en directe cada dia a les 18 h. També podeu sumar-vos a les múltiples activitats que ofereixen. Per conèixer la programació setmanal us podeu subscriure al seu butlletí o consultar-lo a través aquest enllaç.
La biblioteca de Montornès ens proposa participar de l’acció “Tres en conte” en la qual la narradora Món Mas i l’il·lustrador Lluís Farré jugaran a inventar-se una història amb les aportacions que facin tots els infants que responguin a la invitació del joc rodarià “què passaria si...”
També us explicaran contes des de les biblioteques de Sabadell i concretament des del compte d’instagram #contesdelsofa
A la Biblioteca Agustí centelles han posat en marxa una #GimcanaRodari podeu seguir-la i participar-hi des del seu perfil de facebook. https://www.facebook.com/bibcentelles/
I aquí, tot que no puguem refugiar-nos entre els seus prestatges, les biblioteques us ofereixen accés a tot el fons de l’ebiblio.

Des de les EDITORIALS DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL:
L’Associació Àlbum se suma a les propostes de contacontes d’aquests dies. Narradors i narradores professionals de tot el territori explicaran un llibre de les editorials que formen l’associació cada dia a les 11h. Els podreu trobar a #Albumalas11
L’editorial Kalandraka també ha presentat els #CuentosContados a través del seu web KalandrakaTV amb lectures de llibres del seu catàleg.
Nombroses editorials com Flamboyant, ING, Estrella Polar, Grup 62 i Fanbooks, Zahorí Books, SM, Barcanova... i moltes d’altres ofereixen continguts per a aquests dies de confinament: descarregables des dels seus butlletins però també, reptes i propostes d’activitats per seguir en directe des dels seus perfils a les xarxes socials.

Del sector de les LLIBRERIES…DESTAQUEM!:
La proposta de la llibreria Sendak d’explicar #ContesperTelegram cada vespre.
També podem apuntar-nos a les re-re-re-lectures amb propostes de mediació lectora que comparteixen des de la llibreria Al·lots.
La Guia de lectura dels millors àlbums del 2019 del grup de lectura d’àlbums de la llibreria Casa Anita La cadireta blava
Tot i que aquests dies no puguin tenir les portes obertes la majoria de llibreries continuen venent a través de les seves pàgines web, recollint comandes a través del correu electrònic i preparant comandes per quan els lectors puguin anar a recollir els llibres.
També estan obertes les llibreries digitals Libelista i Llibreriesobertes, on podeu comprar els llibres de moltes de les llibreries especialitzades en infantil.

Pel que fa a NARRADORS/ES ORALS PROFESSIONALS
Narradors orals com Vivim del cuentu, Blai Senabre, Santi Rovira, Mercè Martínez , Gisela Llimona, Carles Cano entre d’altres, ens ofereixen sessions virtuals en diferents horaris i a través dels seus propis canals. També podeu trobar moltes d’aquestes sessions i d’altres a través del hashtag #contesconfinats

ALTRES RECURSOS QUE PODEN SER D’INTERÈS AQUESTS DIES
El programa Una ma de contes de Tv3
Les revistes infantils en català: La premsa per infants passa per un moment dolç amb propostes de factoria catalana d’alta qualitat i capçaleres per a totes les edats: Petit Sàpiens, El cocoter, Namaka, Cavall Fort, Tatano i Piu-Piu! Si entreu a les webs trobareu l’accés obert a continguts o números concrets, promocions en les subscripcions i un munt de propostes per compartir amb els infants! També es pot accedir a l’Iquiosc per gaudir de promocions, números gratuïts i la subscripció en paper o digital.
Les APPS de literatura digital recomanades per l’especialista Lucas Ramada Prieto. N’hi ha per a totes les edats. Podeu seguir les seves recomanacions a través del compte d’instagram  @estonovadelibros. Alerta perquè alguna de les propostes, com Mönument Valley 2, es pot descarregar gratuïtament aquests dies!

IDEES I PROPOSTES PER A LES FAMÍLIES QUE VULGUIN ACOMPANYAR LA LECTURA A CASA:
Article d’Anna Juan a Núvol: 14 idees per acompanyar la lectura a casa: No tingueu por i no demaneu res a canvi
Publicació de Jaume Centelles per al programa Lecxit: Com acompanyar la lectura des de casa: aprendre a llegir demana temps o bé Lectura en temps de vacances. Del Jaume també podeu seguir les publicacions que fa al seu blog i especialment aquelles que ha començat a fer els dilluns amb el títol Llibres i propostes per al confinament https://jaumecentelles.cat/

RECURSOS apareguts en temps de confinament PER A MESTRES I MEDIADORS:
Tàndem és un projecte de LIJ i mediació literària basat en la publicació de podcast relacionats amb aquestes temàtiques. El projecte l’impulsen els especialistes Marina Llompart i Guillem Fargas. N’apareix un de nou cada 15 dies i es troben disponibles a ivoox i Spotify. També es poden llegir les entrades que publiquen amb continguts expansius de cada programa al blog lletraferits.cat.
Actualització setmanal a www.clijcat.cat
i als perfils de Twitter i Facebook  de l’entitat