Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dijous, 15 de març del 2018

Mor l’astrofísic Stephen Hawking, "L'univers no seria gran cosa si no fos la llar de la gent a la que estimes."

"La vida es una cosa maravillosa y hay tantas cosas por hacer".

Biografia
Originari d'una família resident a Londres, els seus pares decidiren traslladar-se fins a Oxford per evitar els bombardejos de la Segona Guerra mundial. Quan Stephen tenia vuit anys, la seva família es va mudar a St Albans, un poble a uns 30 km al nord de la capital britànica, on als onze anys Stephen va anar a escola i després al Col·legi Major Universitari d'Oxford, l'antic col·legi del seu pare. Hawking volia estudiar matemàtiques, malgrat que son pare hauria preferit que estudiés medicina, però pel fet que les matemàtiques no podien estudiar-se al Col·legi Universitari va optar per estudiar física. Després de tres anys i no gaire treball, se li va concedir el títol de primera classe amb honors en ciències naturals.
Posteriorment, Hawking va anar a la Universitat de Cambridge per investigar cosmologia, perquè no hi havia ningú treballant en aquella àrea a Oxford en aquells moments. El seu supervisor va ser Dennis Sciama, encara que ell havia desitjat quedar a càrrec de Fred Hoyle, que estava treballant a Cambridge. Després d'aconseguir el doctorat va passar a ser investigador, i més tard professor al Col·legi de Gonville i Caius. Després d'abandonar l'Institut d'Astronomia el 1973, Stephen va entrar al Departament de Matemàtiques Aplicades i Física Teòrica, i des del 1979 ocupà el lloc de professor titular de la Càtedra Lucasiana de Matemàtiques. La càtedra va ser fundada el 1663 amb fons concedits al testament del reverend Henry Lucas, el qual havia estat membre del parlament per la universitat. Va ser primer coberta per Isaac Barrow, i després, el 1669, per Isaac Newton. Aquest càrrec el va mantenir fins a l'1 de novembre del 2009, data en la qual va passar al també físic Michael Green.Va morir el 14 de març de 2018 als 76 anys, coincidint amb el Dia Pi.
Investigacions
Stephen Hawking treballà en les lleis bàsiques que governen l'univers. Juntament amb Roger Penrose, va mostrar que la teoria general de la relativitat d'Einstein implica que l'espai i el temps han de tenir un principi en el big bang i un final dins de forats negres. Semblants resultats assenyalen la necessitat d'unificar la relativitat general amb la teoria quàntica, l'altre gran desenvolupament científic de la primera meitat del segle xx. Una conseqüència de tal unificació que ell va descobrir era que els forats negres no eren totalment negres, sinó que podien emetre radiació i eventualment evaporar-se i desaparèixer. Una altra conjectura és que l'univers no té límits en el temps imaginari. Això implicaria que el mode en què l'univers va començar queda completament determinat per les lleis de la ciència.
Esclerosi lateral amiotròfica
Stephen Hawking va estar severament discapacitat per patir esclerosi lateral amiotròfica (ELA), la qual cosa no li va impedir mantenir la seva alta activitat científica i pública. Els primers símptomes de la malaltia van aparèixer durant la seva estada a Oxford i finalment va ser diagnosticat d'ELA als 21 anys, just abans del seu primer matrimoni. En aquell moment, els doctors li van pronosticar que no viuria més de 2 o 3 anys (temps de supervivència normal d'aquesta malaltia), però per motius desconeguts és de les poques persones que van sobreviure molts més anys, encara que patint l'avanç progressiu de la seva discapacitat.
El 1985, va patir una traqueotomia i des de llavors va utilitzar un sintetitzador de veu per a comunicar-se. Gradualment, va anar perdent l'ús de braços i cames, així com de la resta de la musculatura voluntària, incloent-hi la força del coll per a mantenir el cap dret; la seva mobilitat era pràcticament nul·la. La cadira de rodes que utilitzava en públic estava controlada per un ordinador que Hawking dirigia mitjançant lleus moviments de cap i ulls, cosa que també li permetia seleccionar paraules i frases en el sintetitzador de veu.
Reconeixements
El professor Hawking tenia dotze doctorats honorífics, va guanyar el CBE el 1982 i va ser designat Company d'Honor el 1989. Era receptor de nombrosos premis, guardons i medalles, i era Membre d'Honor de la Royal Society i de la US National Academy of Sciencies. Stephen Hawking va continuar combinant la vida en família (té tres fills i un net) i la seva investigació en física teòrica junt amb un extens programa de viatges i conferències.
Publicacions
Les seves nombroses publicacions tècniques inclouen:
  • Estructura a gran escala de l'espai temps amb G. F. R. Ellis.
  • Relativitat general: revisió en el centenari d'Einstein amb W. Israel.
  • 300 anys de gravetat amb W. Israel.
Stephen Hawking ha publicat cinc llibres de divulgació:
Fonts:


               La gran pregunta - Cómo comenzó el universo?, con Stephen hawking
 
Cites 
1.- "Només som una raça avançada de micos en un planeta menor d'una estrella mitjana. Però podem entendre l'Univers. Això ens fa molt especials".
2.- "La intel·ligència és l'habilitat per adaptar-se als canvis".
3.- "No hi ha una única imatge de la realitat".
4.- "Crec que la vida extraterrestre és bastant comú en l'univers, encara que la vida intel·ligent no ho és tant. Alguns diuen que encara ha d'aparèixer al planeta Terra".
5.- "Si entens l'Univers, d'alguna manera ho controles".
6.- "Ningú pot resistir la idea d'un geni esguerrat".
7.-"Encara que l'11 de setembre va ser horrible, no va amenaçar la supervivència de la raça humana, com ho fan les armes nuclears".
8.- "El passat, com el futur, és indefinit i hi ha només com un espectre de possibilitats".
9.- "La vida seria tràgica si no fos graciosa".
10.- "Einstein havia rebutjat la idea que Déu juga als daus. No obstant això, totes les evidències indiquen que Déu és un jugador impenitent."
 


El universo de Stephen Hawking la historia de todo


"Som a les portes d'una nova era nuclear i d'un període de canvi climàtic sense precedents. Serà molt difícil impedir un desastre al planeta Terra els pròxims cent anys."Stephen William Hawking,