Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dimecres, 10 de gener del 2018

ELS CAMINS DE LA LECTURA, Activitats gener

ACTIVITATS BIBLIOTECA D'ALTAFULLA GENER

Club Novel.la Negra

“La mirada del observador” Marc Behm

Un detectiu fracassat i solitari, obsessionat amb una filla a la que cerca des de fa anys, és contractat per uns pares preocupats perquè investigui a la parella del seu fill. Davant la sorpresa del detectiu, la jove dona es revela com una autèntica vídua negra capaç de matar el seu marit amb una insospitada fredor. No obstant això, l’investigador no només no la delatarà, sinó que es desvincularà dels seus clients i es dedicarà a seguir-la obsessivament i fins i tot a protegir-la en ocasions, ja que en ella veu personificada d’una manera irracional la figura de la seva filla.


dia 8 de gener 19'15 hores

lloc: Era de l’Esteve

CAPSA DELS CONTES a càrrec de Pepi Miró

DIMECRES 17 gener  17,30 hores
XERRADA a càrrec d’ Activistes d’Altafulla 

I CONTACONTES
El drama dels refugiats no només continua sinó que augmenta i s'agreuja per moments. Al 2015, 14,5 milions de persones van abandonar les seves cases per primera vegada amb motiu dels conflictes i la persecució, el que fa un total de 65,3 milions d'ciutadans que han fugit de les seves cases al voltant del món per la persecució.
Això es tradueix en que el 2015, 24 persones per minut van agafar el necessari per escapar de la seva ciutat, del seu país, a un altre lloc on se senten fora de perill. El 2005 van ser sis persones per minut. (Segons informe de tendències anual de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats / ACNUR) somalis, afganesos i sirians representen el 54% dels refugiats a tot el món.Un dada que crida l'atenció és que, el 2015, la meitat dels refugiats al voltant del món eren nens.
ACTIVISTES ALTAFULLA


La situació
Segons l'informe anual de l'ACNUR, l'Alt Comissariat de l'ONU per als refugiats, el nombre de refugiats al món actualment és de 65.300.000, el que suposa un 55% més que fa tan sols quatre anys.
Des de 2010 han mort més de 10.000 migrants a la Mediterrània, fent que el mar que divideix les costes asiàtiques i africanes de les europees s'hagi convertit en un autèntic cementiri.
Aproximadament, 24 persones fugen de la seva llar cada minut, el que fa que al dia hi hagi un total de 34.000 desplaçaments forçats a causa de les guerres, conflictes o fams.
No per no parlar dels problemes aquests deixen de existir.Está passant, ara. Volem conscienciar sobre una situació caòtica, horrorosa i d'emergència absoluta.
Què fer
Activistes Altafulla ha decidit organitzar xerrades informatives sobre la situació dels refugiats i operacions de recol·lecció de fons, destinats als col·lectius que més ho necessiten.
Necessitem més idees i persones que vulguin mobilitzar-se amb nosaltres!
Vols ajudar-nos?


CONTACONTES

La veritable història d'una nena que desitjava un món millor.
Guanyadora del Premi Nobel de la Pau
Quan la Malala era nena al Pakistan desitjava un llapis màgic. Ella el faria servir per...
-dibuixar un forrellat a la seva porta perquè els seus germans no la molestessin.
-aturar el temps i així poder dormir una hora més cada matí.
-eliminar la pudor de l'abocador que hi havia al costat de casa seva.
Però la Malala va créixer, el seu món va canviar i també van canviar els seus desitjos. El seu dret d'anar a escola va ser amenaçat
simplement, per ser nena. En lloc d'un llapis màgic, va agafar-ne un de debò. I va escriure tota sola a la seva habitació sobre els desafiaments als quals s'enfrontava, i arreu del món moltes persones van llegir les seves paraules. I els desitjos de la Malala van començar a fer-se realitat.

MALALA YOUSAFZAI, símbol internacional, activista per l'educació, i la guanyadora més jove del Premi Nobel explica la inspiradora història d'una nena que va créixer en una regió esquinçada per la guerra sense deixar d'apreciar la màgia de l'esperança en tot allò que l'envoltava
Lloc: CENTRE D’ENTITATS
El llapis màgic de la Malala

Taller literari: “Escriu la teva historia”
 a càrrec de Nella Yanes

DIJOUS 18 de gener  18 hores


Fes del teu somni, una realitat!
     

         Tens ganes d’escriure un llibre des de fa temps però no t’hi atreveixes.

              Narrar les vivències pròpies és una bona manera de començar a escriure.  
              -Vols que no s’esborri cap detall de certs períodes excepcionals de la teva vida:
               un gran amor, el naixement d’un fill, un viatge irrepetible, experiències professionals… 
              -Escrius perquè els teus fills dels que t’has hagut de separar, sàpiguen
               qui ets a través de la teva pròpia veu, i no a través  d’altres. 
              -És una motivació que t’omplirà de satisfaccions en un període de la teva vida
               que ha esdevingut rutinari i mancat d’incentius.   
              -Tens un fort sentit de la importància de les arrels familiars i vols recuperar
               la història de la teva família (avis,  pares, fills, néts).


Obertes inscripcions a la Biblioteca

Lloc: BIBLIOTECA D’ALTAFULLA

Club Lectura adults

dia 25 de gener 19 hores

Lectures Obra Manel de Pedrolo


Manuel de Pedrolo i Sánchez de Molina (l'Aranyó, 1 d'abril de 1918 - Barcelona, 26 de juny de 1990) fou un escriptor català. Conreà tots els gèneres literaris: poesia, teatre –classificat dins del teatre de l'absurd, el teatre de Pedrolo va ser inclòs a l'influent estudi de Martin Esslin (El segarrenc és l'únic escriptor de la península que figura en aquest estudi)–, narrativa i contes. La seva obra, un dels corpus més extens de les lletres catalanes, és sovint eclipsat per l'èxit de la seva obra més coneguda, Mecanoscrit del segon origen. És considerat l'escriptor més prolífic de les lletres catalanes.
Natural de l'Aranyó, pertanyia a una família de la noblesa, els Pedrolo. Va estudiar batxillerat a Tàrrega fins a l'any 1935, en què anà a viure a Barcelona; la Guerra Civil espanyola estroncà, però, els seus estudis. L'any 1943, es casà i s'instal·là definitivament a Barcelona, concretament en un pis-despatx de Sant Gervasi - Galvany (carrer de Calvet, 9). Començà a escriure molt jove i la seva obra l'ha convertit no tan sols en l'escriptor més prolífic, sinó també en una de les figures més importants de la literatura catalana del segle XX. L'any 1979 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Manuel de Pedrolo va mantenir fins a la seva mort les seves fermes conviccions ideològiques, convertint-se en un intel·lectual íntegre compromès amb el seu temps i el seu país. Es mostrà especialment crític amb els partits polítics catalans abans, durant i després de la transició espanyola, i fou considerat sovint un referent i intel·lectual de l'Esquerra Independentista. Mostra d'aquest compromís, quedà demostrat en l'adhesió a diverses campanyes de solidaritat i la signatura de diferents manifests de suport. Així, doncs, l'any 1979 s'oposà a l'extradició des de França del militant independentista Manuel Viusà i, l'any 1982, sotscrigué la demanda perquè els cinc independentistes catalans del nou cas Batista i Roca fossin jutjats en territori català, en comptes de Madrid, tal com acostumava a fer l'Audiència Nacional espanyola.
Durant la Guerra Civil espanyola es va afiliar a la CNT i va fer de mestre a la població de Fígols de les Mines. Va pertànyer a la branca d'artilleria de l'Exèrcit Popular i va anar als fronts de Falset, Figueres i Barcelona.
Es va iniciar a la vida literària amb un llibre de poemes publicat el 1950. El 1953 va publicar la primera novel·la, Es vessa una sang fàcil. El 1954 va guanyar el Premi Joanot Martorell i, des de llavors, va esdevenir un dels valors més ferms, alhora que el més prolífic, de la novel·lística catalana actual. També col·laborà en publicacions catalanes com Ariel, Canigó, Oriflama o Serra d'Or.
Pedrolo va assajar tota mena d'innovacions en les seves novel·les, en les quals, independentment del tema, dibuixà, sempre amb un fort realisme, l'aventura de l'individu subjecte a la seva qualitat humana, amb totes les contradiccions que això implica. Va fer alguna aproximació a la literatura de l'absurd.[8] Fou un escriptor ambiciós i va escriure una gran quantitat d'obres, les quals pertanyen a una gran quantitat de subgèneres. L'obra de Pedrolo va des de novel·les realistes fins a novel·les amb un gran idealisme simbòlic, passant per policíaques i psicològiques. Malgrat que va cultivar tots aquests estils, Pedrolo va saber donar molt de si, fent que totes les seves obres siguin d'una gran qualitat. No li van importar les censures dels editors ni les maneres de pensar contradictòries a la seva, sinó que va ser fidel a les seves idees i va renunciar a publicar en castellà, encara que li hagués pogut portar millors beneficis econòmics. Finalment, cal destacar que Pedrolo va saber combinar i utilitzar amb gran destresa multitud de diferents estils, en va crear de nous i en tota la seva obra va mantindre la seva manera de pensar i la seva personalitat.
Fou soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, que durant sis anys, del 1984 al 1989, va convocar el Premi Mecanoscrit adreçat a escriptors joves.
Va morir el 26 de juny de 1990 a Barcelona (Barcelonès) a causa d'un càncer, a l'edat de setanta-dos anys.
Lloc: BIBLIOTECA D’ALTAFULLA

Manuel de Pedrolo al programa Vostè Pregunta


EL 7è llibre, CLUB DE LECTURA I CINEMA

“Las nieves del Kilimanjaro” 
de Henry King i relat d’Ernest Hemingway.
 RELAT



SINOPSI
Víctima d’una ferida en una cama que amenaça de gangrenar-se, el novel·lista Harry Street i la seva esposa, la Helen, es troben perduts en el continent africà i tenen poques esperances de sobreviure. En aquestes circumstàncies, en Harry recorda els episodis més importants de la seva vida: l’educacio que va rebre del seu oncle Bill, els seus viatges a Espanya i a França i, fins i tot, el que els ha portat a tan dramàtica situació.
Adaptació cinematogràfica d’un conte d’Ernest Hemingway nominada a dos Oscars en l’edició del 1953. Tot i que la segona unitat de la pel·lícula es va traslladar a Kènia per rodar alguns espectaculars exteriors, els protagonistes del film no es van moure d’un plató a Califòrnia. A Gregory Peck li va costar acceptar el paper protagonista perquè una altra adaptació d’una obra de Hemingway en què havia participat (‘Pasión en la selva’) havia estat un fracàs en taquilla. Per la seva banda, Ava Gardner va aconseguir el paper competint amb Gene Tierney i Anne Francis. Això no deixa de ser irònic perquè es diu que a Hemingway no li va agradar gens la pel·lícula i que li va confessar a l’actriu, la seva amiga personal, que l’únic que el satisfeia de l’adaptació era ella i una hiena que apareix en diverses de les seqüències.
Dialogos de cine -Las nieves del kilimanjaro


DIVENDRES 26 de gener  18-20 hores
LLOC: BIBLIOTECA D'ALTAFULLA


1 comentari:

G&Y ha dit...

Hola, quin dia es el contacontes de El llapis màgic de la Malala? Gràcies!