Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dijous, 19 de gener del 2017

LA MORT SOLIDA, ZYGMUNT BAUMAN


Con nuestro “culto a la satisfacción inmediata”, muchos de nosotros “hemos perdido la capacidad de esperar”Zygmunt Bauman

Mor el sociòleg Zygmunt Bauman als 91 anys

Un dels pensadors europeus amb una obra més extensa i original. Va néixer l’any 1925 a Poznan', Polònia i va morir el 2017 al Regne Unit. Va ensenyar sociologia a la Universitat de Varsòvia entre 1954 i 1968, any en què va perdre, en una purga antisemita, la seva plaça de professor i va emigrar a Israel. D’ençà del 1971 viu a Anglaterra, on va ser professor de la Universitat de Leeds fins que es va retirar el 1990. La seva obra se centra en temes com les classes socials, el socialisme, el pas de la modernitat a la posmodernitat, la globalització i la nova pobresa. Autor de conceptes com el de “modernitat líquida” o “amor líquid”, que fan referència a l’evaporació dels vincles tradicionals i que s’han incorporat a l’acerb llenguatge cultural del segle XXI. Entre els seus darrers llibres traduïts al català cal destacar Els reptes de l’educació en la modernitat líquida (Arcàdia, 2007) i Temps líquids. Viure en una època d'incertesa (Viena, 2007).

Zygmunt Bauman (Poznań, Polònia, 19 de novembre del 1925 - Leeds, Regne Unit, 9 de gener de 2017) fou un sociòleg de prestigi internacional. El seu camp de recerca se centrà en el concepte de modernitat i postmodernitat.
Fou concebut i criat per una família jueva polonesa. Cresqué sota el patiment de l'assetjament que li feren xiquets.
Va ensenyar sociologia a la Universitat de Varsòvia entre 1954 i 1968, any en què va perdre, en una purga antisemita, la plaça de professor i va emigrar a Israel. D'ençà del 1971 vivia a Anglaterra, on va ser professor de la Universitat de Leeds, fins que es va retirar el 1990. Les seves primeres obres eren en polonès. D'ençà del 1972, va publicar els seus assajos i estudis en anglès.[cal citació]
El maig del 2010 fou guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats, que compartí amb Alain Touraine.
L'obra publicada de Bauman s'estén a 57 llibres i més de cent articles. La majoria d'aquests aborden una sèrie de temes comuns, entre les quals es troben la globalització, la modernitat i la postmodernitat, el consumisme i la moral.


5 llibres cabdals de Zygmunt Bauman

'Modernidad y Holocausto (Sequitur)
Bauman, que considerava que la modernitat no va saber entomar l’Holocaust, construeix aquí una sociologia sobre un fenomen que es va produir en una societat moderna i racional.
'Modernidad líquida' (Fondo de Cultura Económica)
Dins d’un corpus teòric molt ampli i en constant expansió i reinterpretació, 'Modernidad líquida' apareix com a síntesi del pensament de Bauman. Mira la societat capitalista global partint de cinc paradigmes (emancipació, individualitat, espai/temps, treball i comunitat) i constata la fragilitat de la societat a causa d’un individualisme que fa més precàries les relacions.
'Temps líquids' (Viena)
'Temps líquids: viure en una època d’incertesa' és una mirada al món contemporani en què els vincles humans són cada cop més fràgils i els individus queden exposats a un mercat que premia la competitivitat.
'Vida de consumo' (Fondo de Cultura Económica)
El sociòleg polonès va dur la metodologia de l’anàlisi de la modernitat líquida al camp del consum, on tot pot ser consumit i la globalització ha convertit els éssers humans en productes comercials.
'Desconeguts a la porta de casa (Arcàdia)
Actiu fins al final,Bauman analitza aquí els orígens, les causes i l’impacte de la crisi dels refugiats, I conclou que en comptes d’aixecar murs cal construir ponts.




Què vol dir “societat líquida”?

El concepte “societat líquida” i la idea de “líquid” aplicada a la por, a l’amor, a les relacions personals, etc., ha estat posat en circulació pel sociòleg Zigmunt Bauman. L’èxit de la metàfora “vida líquida” ha sigut tan enorme que gairebé podríem dir que forma part del vocabulari quotidià per parlar de la societat contemporània. Tractem de definir què és exactament el que Bauman entén per societat líquida i quins són, segons aquest autor, algunes de les seves conseqüències. Vegem.
“La Societat moderna líquida és aquella en què les condicions d’actuació  dels seus membres canvien abans que les formes d’actuar es consolidin en uns hàbits i en una rutina determinades” (Bauman, Vida líquida)




10 reflexions de Zygmunt Bauman
 1.Els professors han perdut una de les seves funcions més importants, que era la base de la seva autoritat en la història de l'educació. Fins ara el professor era el guardià del coneixement. Si volies coneixement havies de passar necessàriament per ell. Ara, en canvi, han de competir per a aquest rol, perquè el coneixement ve de moltes altres fonts. Internet ofereix l'oportunitat, temptadora i a la vegada enganyosa, d'estar en contacte amb el més nou, amb l'últim".
2. "Els joves europeus estan a la defensiva. Volen defensar el seu lideratge i el seu lloc en la societat; no són optimistes, són a la banda pessimista. Mentrestant, els joves de les economies emergents veuen com cada dia tenen més oportunitats al seu abast. No se senten amenaçats per l'atur, és el benestar de les oportunitats infinites. Igual que els va passar als joves europeus després de la Segona Guerra Mundial. Cada generació superava l'anterior. Els seus pares eren el punt de partida, i ells no farien res més que pujar i pujar. Els joves europeus ara tenen la impressió que tindran enormes dificultats per mantenir el que tenien les generacions anteriors".
3.  "Els nostres pares fundadors creien en un cos comú de coneixements. Tots disponibles i obligatoris per a la gent educada. Ara pots ser un gran expert en un tema i un complet ignorant en un altre".
4. "La societat d'avui dia està més avesada a la divisió, a la individualització i a la privatització. El més característic de l'era de les revolucions és que funcionava com una gran fàbrica de solidaritat. Hi havia grans grups que s'unien, la gent creia que el seu destí estava en mans col·lectives. Era l'època d'aixecar-se junts, de l'interès comú i de la idea d'una bona societat, d'un model de bona societat. Era l'hora de fàbriques de solidaritat i també d'utopies. No estem vivint en aquella societat. La nostra societat no és una fàbrica de solidaritat, és una fàbrica de desconfiança i competència. A més, no tenim cap model de bona societat".
5.  "Hi ha un divorci entre poder i política. El poder és la capacitat de fer coses, es limita al que un pot fer i un altre no. La política és la capacitat de decidir quines coses s'haurien de fer i quines s'haurien d'evitar. Els poders es guien per les oportunitats, per més beneficis, per accionistes, per resultats econòmics millors, saltant-se les qüestions que tenen en consideració les institucions polítiques: la salut, l'educació, la qualitat de vida, etc. El poder s'ha emancipat del control polític i s'està oblidant de totes aquestes qüestions, amb resultats devastadors. No hem desenvolupat institucions polítiques de manera global, totes estan a nivell d'estat nació. El poder es mou lliurement a través de totes les fronteres, però les polítiques no. I és hora de canviar això".
6. " Internet ha fet més fàcil entrar en una xarxa, però també sortir-ne simplement prement el botó d’esborrar. I la idea d’allò que et fa sentir incòmode desapareix. No resols les contradiccions, simplement les apartes. La gent desaprendrà l’habilitat del diàleg real i genuí".
7. " Estem consumint, aquí a Occident, la majoria de les fonts del planeta. Hi ha càlculs que diuen que estem consumint els recursos d'un planeta i mig. I si ara els països emergents –el Brasil, Sud-àfrica, l'Índia– s'hi uneixen, necessitarem cinc planetes. Qui trobarà els quatre planetes que ens falten?".
8.  "Ara vivim en el que jo anomeno temps 'puntillista'. Avancem per puntets, per episodis aïllats. No hi ha previsions a llarg termini. Ara volen que els treballadors es facin responsables d’ells mateixos. Volen que els treballadors provin a l’empresa que valen la pena. Això implica austeritat i retallades. Avui, el que qualsevol empresa contemporània produeix és sospita i competició mútua. Hem passat de la societat dels jardiners, responsables que tot sigui al seu lloc, a la dels caçadors, que només els interessa omplir el cistell i no els importa el desastre que deixin al seu pas".
9. "Però la igualtat consisteix en el fet que tothom té l’oportunitat de demostrar el seu valor, que tothom pot escollir l’educació i així tens assegurat que la societat es fixarà en tu i que se’t donarà la posició social que s’adequa a les teves qualitats. Aquest principi meritocràtic ja no funciona".
10.  " Les facilitats que jo, com a pensador, trobo en el fet d’obtenir informació sense haver d’anar fins a la biblioteca són moltes. Però ens ha obert una nova tendència a la impaciència. Per aquesta il·lusió d’immediatesa a temps real que ens dóna la tecnologia, som intolerants a les esperes a llarg termini. Com a professor sé que als estudiants els costa molt llegir articles llargs, sense mencionar si els dónes més d’un llibre per llegir! La capacitat de parar atenció minva. Un altre dels danys col·laterals afecta la memòria".



ENTREVISTA
http://www.ara.cat/cultura/reflexions-Zygmunt-Bauman_0_1720628073.html
 







Zigmunt Bauman - el miedo y el mundo líquido

Referències
 

 
IN THE SAME BOAT - Trailer Oficial 
 
La nostra societat no és una fàbrica de solidaritat, és una fàbrica de desconfiança i competència. A més, no tenim cap model de bona societat".Zygmunt Bauman