Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dijous, 21 de març del 2013

L'ànima dels mots. Dia Mundial Poesia 2013



La decisió de proclamar el 21 de març com El Dia Mundial de la Poesia va ser adoptada el 1999, Durant Una Reunió de la UNESCO celebrada a París. La data va ser instituïda amb la Intenció de sostenir la Diversitat de les Llengües a Través de l'Expressió poètica.

La UNESCO fa emfasi en Que la poesia contribueix a la Diversitat creativa de la llengua, en qüestionar Sempre la Manera en Que utilitzem les Paraules i la nostra forma de percebre el Món a Través del nostre idioma.
Aquesta jornada Mundial de la Poesia és Una Invitació a reflexionar Sobre el Poder del Llenguatge i el sorgiment de les Capacitats Creatives i Creadores de Cada ésser humà de la Terra.
La poesia és una de les expressions MÉS pures de la Llibertat de la llengua. És Un Element constitutiu de la Identitat dels pobles; encarna l'Energia creativa de la cultura en la seva facultat de renovar-se sense cessar [...] perquè La poesia és Un viatge: No Un viatge Fora de la Realitat, sinó sovint el més íntim de les Emocions, els clams, i Les Esperances de personatges .
Missatge de la Sra Irina Bokova, directora general de la UNESCO, amb Motiu del Dia Mundial de la Poesia, 21 març 2013

Només la veu

Emmudit el vent,
inventem el silenci, l’equilibri.
Només la veu, el poema,
atansa espais oberts,
acull el temps
–arena que sense pietat
llisca i no es detura–,
arrela l’instant, tan fràgil.
Només la veu, el poema,
desxifra la clau, el somni,
el so profund dels morts,
els signes ara obscurs de la mirada,
la ferida encesa dels amants,
la vermellor dels núvols
a trenc d’alba,
els contrallums opacs dels paisatges
i les llunes surant sobre les aigües.
Només la veu, el poema,
dissol els temps dels verbs,
sotmet l’oblit.
El vers reté als dits el gest,
el calfred intacte de la pell.

Zoraida Burgos (2103)

En el mundo de hoy hay necesidades estéticas todavía insatisfechas. La poesía puede responder a muchas de estas necesidades gracias a su papel en el área de la comunicación interpersonal y porque es una excelente manera de despertar la conciencia y desarrollar la expresión. En los últimos 30 años estamos asistiendo a un verdadero movimiento en favor de la poesía. Las actividades poéticas se multiplican en el mundo y el número de poetas no deja de crecer.

Se trata de una necesidad de la sociedad que empuja a los jóvenes en particular a volver a los orígenes y a su vez es una manera para ellos de confrontarse con su propio interior. Además, el poeta, en tanto que persona, está adquiriendo de nuevo un papel protagonista, ya que el público aprecia cada vez más las veladas de lectura de poemas en las que los autores recitan sus propios versos. Este cambio implica también un reconocimiento de los valores ancestrales y un retorno a la tradición oral. La palabra vuelve a ser aceptada como elemento socializador y estructurador de la persona. Sin embargo, todavía existe una cierta tendencia en los grandes medios de comunicación y en parte del gran público de no tomar demasiado en serio a los poetas. A pesar de esto, merece la pena actuar para liberarse de esta impresión y otorgar así a la poesía el lugar que le corresponde en la sociedad contemporánea.

Los tres poetas utilizaron el arte y la poseía como los ejes irremplazables de mediación entre el ser humano y su entorno. Reinventar el humanismo. Leer mejor, escuchar mejor poesía, en todas sus formas, y hallar nuevos idiomas y formas de expresión que reflejen los sueños y aspiraciones de los pueblos, especialmente los de la juventud.    
En motiu del centenari del naixement de la Joana Raspall
POEMA PODRIES

 Estimo les lletres
que formen els mots,
els llavis que els diuen,
i el cor que els entén…
perquè als mots hi ha l’anima
de tota la gent! Joana Raspall