Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 11 de març del 2012

MOEBIUS, Creador de mons fantàstics

Els còmics estan de dol. Ha mort un dels pares del còmic, dels personatges més emblemàtics que ha donat la historieta. Jean Giraud, nascut a Nogent-sur-Marne, als afores de París el 1938, ens ha deixat.
El dibuixant francès Jean Giraud, conegut com a Moebius, ha mort aquest dissabte als 73 anys després d'una llarga malaltia. Il·lustrador de còmics, que també va treballar en el món del cinema, és el pare del conegut tinent Blueberry, que protagonitzava unes sagues que l'artista firmava amb el pseudònim de Gir, el tinent que va creuar el vell oest americà com un atípic heroi, i que va dibuixar durant més de deu anys, i li va donar fama mundial. 

Després, amb móns més propers a la ciència ficció, es faria conèixer com a Moebius. En aquest període l'univers imaginatiu de Moebius es dispara. Crea la sèrie Arzach i coneix l'escriptor i cineasta l'argentí Alejandro Jodoroswsky, molt influït per la cultura xamànica, amb qui col·laborarà en la sèrie El incal. Aquesta línea fantàstica prendrà forma en sèries com ara El garage hermético, The Long Tomorrow i El Mundo de Edena, que han tingut una influència cabdal la ciència-ficció contemporània. Darrerament, el dibuixant treballava en la sèrie Inside Moebius. , en què ell mateix es transforma en un dels seus personatges, al costat de creacions seves com ara John Difool, Mayor Grubert i Blueberry. En aquesta obra, l'autor ironitza i reflexiona sobre l'univers que ha creat en el món de la historieta.



A més de la seva qualitat com a narrador i dibuixant,  la gran aportació de Moebius ha estat la seva capacitat de crear mons molt diversos amb una gran coherència interna. La seva influència no es limita a l'àmbit europeu: a Amèrica, la seva obra ha estat molt important en la renovació del gènere de superherois, fins al punt que ell mateix va crear un episodi de Silver Surfer amb guió de Stan Lee, el creador de l'univers Marvel. Al Japó, el contagi ha estat d'anada i tornada. Moebius va influir molt el manga i l'anime de ciència-ficció dels anys noranta, i l'efecte aconseguit va marcar, al seu torn, la moderna historieta occidental. Va col·laborar amb Jiro Taniguchi, un gran renovador del manga, amb qui va versionar el mite d'Ícar. 
També han deixat empremta les seves col·laboracions cinematogràfiques. Moebius va dissenyar els vestits del film Alien, de Ridley Scott, i també va col·laborar amb Luc Besson a El cinquè element i amb James Cameron a Abyss. El seu món de fantasia, en què es barreja el surrealisme, la cultura pop i l'humor absurd, es basa sovint en maneres d'interpretar la realitat. La lectura de la ciutat del canals que en fa al llibre Venecia celeste és un clar exemple de com un dels seus registres era poesia feta amb imatges.



"L'acte de dibuixar és una cosa màgica. La màgia està al nostre voltant, i amb el temps es converteix en una tècnica de comunicació. La busco en tot moment, però és difícil d'aconseguir"  Moebius

El millor homenatge que li podem fer a Moebius (dibuixant, pintor, escriptor,...) es gaudir de la seva obra, una llarga llista de còmics i pel·lícules en què va participar com a creador.

Feu una mirada a les següents adreçes:


ARZAK RHAPSODY CAPT 1 ESPAÑOL

La seva obra es mantindrà ja que, com la cinta de Moebius, no té ni principi ni fi, és eterna