Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 23 d’octubre del 2011

GUANYAS DINERS PERÒ NO GUANYAS LA VIDA

L'amic ha de ser com els diners, que abans de necessitar-lo, se sap el valor que té.

Sòcrates (470 AC-399 AC) Filòsof grec.

                   Imatge de Miguel Brieva
Els diners, tenir diners, s’ha convertit en el gran objectiu. Posem els nostres diners als bancs per tal que ens donin més i més diners. Els posem a les entitats que ens fan millor condicions, els deixem sota la seva custòdia i només ens preocupen de quants beneficis ens donen. 
Moltes d’aquestes persones, gent de bona fe i grans ideals, segueixen tenint, però, els seus diners en bancs on els inverteixen en conreus transgènics, centrals nuclears, indústria armamentística, tabacaleres, fàbriques de pesticides, empreses que no tenen miraments amb les condicions de feina dels seus empleats…
Falta un pas en la consciència de les persones. Falta aturar-se a pensar que si l’economia mou el món, si els diners “manen” tenim la paella pel mànec posant-los a treballar allà on faran servei als nostres valors.
Avui recomanem la lectura d'un llibre que invita a la reflexió, i a questionar-nos la nostra manera de relacionar-nos amb els diners i les seves consecuències.
Dinero y conciencia ¿A quién sirve mi dinero? de Joan Antoni Melé. Ed. Plataforma actual.
Joan Antoni Melé  (Barcelona, 1951) té més de trenta anys d’experiència en el sector de la banda, ha dut a terme estudis d’Economia i Direcció Financera. Als 55 anys va deixar la caixa d’estalvis on treballava per posar-se a les ordres de Triodos Bank, el primer banc “ètic i sostenible” que funciona a Catalunya i Espanya, de matriu holandesa. És autor del llibre 'Dinero y Conciencia. A quién sirve mi dinero' (Plataforma Editorial).
Un llibre que descriu com els diners s’han convertit en el centre d’atenció de tota la humanitat i en el Déu del món. En aquest llibre s’analitzen qüestions com els diners; la crisi ecològica, social i financera; la banca ètica; la pobresa; les donacions…
L’autor proposa fer un tomb en la manera de pensar i actuar per canviar així el model econòmic. Segons Melé, la banca i la indústria es mouen gràcies als diners que belluguem. El poder dels ciutadans i ciutadanes no resideix tant en el vot com en la direcció a la qual dirigim els nostres diners, la forma de consumir i la manera com invertim els nostres estalvis. És una crida a la responsabilitat de les nostres accions.

Joan Antoni Melé "L'altra economia possible"ens diu:

“Hem de començar a preguntar-nos per l’economia individual. ¿Què compres, per què ho compres i on ho compres? Són tres preguntes i tres oportunitats per canviar el món. La primera pregunta consisteix a saber si el que comprem és ecològic o no. Si no, estem col•laborant a la destrucció del planteta. L’agricultura intensiva és responsable del 60% del canvi climàtic. La resposta ha de ser clara: consum ecològic.

La segona pregunta té a veure amb la nostra responsabilitat planetària i amb la nostra pròpia existència ¿El que compres és realment necessari? ¿Per què ho compres? ¿Què et falta en el fons? ¿Respon a una necessitat verdadera o a un buit insaciable? La resposta a aquesta pregunta és “consum responsable”. Compraràs menys, i per tant et sobraran més diners.

Pel que fa a la tercera pregunta, si compres només on és més barat, llavors estàs participant en un sistema d’explotació. La resposta seria “comerç just”. Pel que fa a l’estalvi: la banca ètica, és a dir que els teus diners, mentre no els fas servir, no serveixin a finalitats que no estiguin d’acord amb els teus principis. A través de la banca ètica, els nostres estalvis es converteixen en un instrument de transformació social.

Per acabar, el que et sobri, destinar-ho a donació, una donació conscient i responsable”.
Una nova economia


Construir un nou món passa per canviar també la seva economia. Aquesta és la proposta que exposa Joan Antoni Melé en aquest llibre.Una economia alternativa, de consciència o espiritual, que seria el relleu al capitalisme especulatiu que avui coneixem i que passaria per respectar aquests 4 principis:

1. Consumir de forma ecològica: És a dir, productes respectuosos amb el medi ambient, el planeta, les persones, els animals i que siguin sostenibles.

2. Comprar de forma responsable: Adquirir només allò que realment et cal.

3. Comerç just: Pagar el preu real que val allò que compres i que suposa una vida digne per als qui formen part del procés.

4. Banca ètica: Que els teus diners, mentre no els necessites, serveixin per a projectes que estiguin d’acord amb els teus valors i afavoreixin la transformació social.

 No és possible seguir creixent indefinidament perquè ni el planeta ho permet ni hi ha prou demanda”.Joan Antoni Melé.

 PER SABER MÉS...
Conferències i entrevistes a Joan Antoni Melé
Banca Ètica
Economia solidaria
Joc

   "Ha arribat el moment de que les persones individuals prenguem decisions personals efectives i coherents que provoquin, per la força de la unió, un veritable canvi positiu en el món”.


Joan Antoni Melé és subdirector general a Espanya d'un banc poc habitual i referent europeu en banca ètica: Triodos Bank. En el seu llibre "Dinero y conciencia. A quién sirve mi dinero", Melé parla d'economia amb valors ètics i diu que la societat ha de prendre consciència de la necessitat d'implantar un nou model econòmic.