Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dimecres, 30 de novembre del 2011

50 ANYS REVISTA CAVALL FORT

 La revista infantil Cavall Fort va néixer l’any 1961  i s’ha convertit en tot un referent en la cultura infantil catalana.

La revista Cavall Fort celebra el seu 50 aniversari amb l’edició d’una revista especial de cent pàgines que servirà per oferir un repàs per la història de la revista.
Cavall  Fort va néixer amb l’objectiu d’ajudar els seus lectors a adquirir el gust per la lectura, a despertar la curiositat pel món que els envolta i estimular-ne la creativitat. També per estimular la lectura en els nois i noies entre 9 i 15 anys.
Cavall Fort va començar a aparèixer el mes de desembre de 1961, sota l'empara dels Secretariats Catequístics de Vic, Solsona i Girona, que van constituir aleshores la necessària cobertura legal, car en aquells moments era impossible d'obtenir el permís oficial per a la publicació d'una revista en català i, encara més, si era destinada als nois i les noies.

El tiratge inicial de Cavall Fort era de 10.000 exemplars, que es va ampliar tot seguit, i es podia difondre únicament per mitjà de subscripció.
A partir del número 17 (abril de 1963) es va augmentar el tiratge i es va ampliar el format (20,5 x 28,5 cm) i el nombre de pàgines (vint-i-quatre, de les quals n'hi havia dotze a dos colors i dotze a quatre colors). A partir del número 587 (gener de 1987) s'hi van afegir vuit pàgines centrals en blanc i negre. Des de la publicació del número 1000, el març de 2004, la revista es publica completament a tot color.

L'any 1990 Cavall Fort va començar a publicar un suplement per a lectors més petits (a partir de 5 o 6 anys), que es regalava amb la revista i que sortia sis cops l'any. L'any 2005 El Tatano es converteix en una revista independent, mensual, adreçada a lectors de 4 a 8 anys. L'octubre d'aquest any se n'edita un número 0, gratuït, destinat a donar a conèixer la nova revista i l'edició regular s'inicia el gener de 2006.

El contingut de Cavall Fort i d'El Tatano ha estat sempre determinat per un consell de redacció, constituït inicialment pels fundadors, i que s'ha anat renovant al llarg de la seva existència.
La revista va ser dirigida per Josep Tremoleda, després  Albert Jané  i actualment Mercè Canela, n’és la directora des de 1997.
La galeria d’escriptors que han passat per Cavall Fort  és molt important  i destaquen; Joaquim Carbó, Josep Vallverdú, Pep Albanell, Salvador Espriu, Pere Calders, Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Roig i  Tísner entre d’altres.
Si parlem dels il·lustradors cal destacar  Cesc, Picanyol, Fina Rifà, Pilarín Bayé.
Cavall Fort també ha comptat en els 50 anys amb les col·laboracions d’artistes destacats com Joan Miró, Antoni Tàpies i Josep Maria Subirachs.

El número dels 50 anys

Ja el tenim aquí. El número doble de desembre, el 1185-1186, apareix just cinquanta anys després del primer Cavall Fort. Hi podreu llegir una extraordinària aventura amb què celebrem el cinquantè aniversari.

La revista Cavall Fort la podeu trobar a la Biblioteca d'Altafulla.

José Luis Sampedro, Premi Nacional de les Lletres 2011

 JOSE LUIS SAMPEDRO
El Ministeri de Cultura reconeix la brillant trajectòria intel·lectual del nonagenari economista i escriptor barceloní
L'escriptor, economista i acadèmic José Luis Sampedro ha obtingut el Premi Nacional de les Lletres. Aquest premi del Ministeri de Cultura, el més prestigiós després del Cervantes de tots els que atorguen a Espanya i  reconeix la llarga trajectòria de Sampedro, que ha publicat novel·les i obres de teatre des de fa més de mig segle, a més d'haver exercit la docència durant dècades.
Segons el Ministeri, Sampedro (Barcelona, 1917) és "un dels més importants escriptors vius en llengua castellana, així com una referència intel·lectual i moral de primer ordre en l'Espanya de la segona meitat del segle XX".
Catedràtic d'Estructura Econòmica, exsenador i membre de l'Institut d'Estudis Catalans des de 1990, ha conciliat amb gran èxit l'exercici d'alts càrrecs administratius i acadèmics en l'àrea econòmica amb una reconeguda producció literària.
Sampedro és autor d'obres econòmiques com 'Principis pràctics de localització industrial', 'Les forces del nostre temps' o 'El mercat i la globalització' i 'Economia humanista. Algo más que cifras' (2009). Entre la seva producció literària es troben títols com 'Octubre, octubre', 'El somriure etrusc', 'La vella sirena' o 'La ciència i la vida'.
El pensament de Sampedro es projecta sobre la naturalesa social de l'activitat econòmica i els efectes de la realitat social en què es desenvolupa. "D'aquesta manera, advoca per una economia més humana, més solidària, capaç de contribuir al desenvolupament de la dignitat dels pobles", segons el ministeri. "La seva producció prolífica, desenvolupada al marge dels corrents literaris, està marcada per la seva postura vital de contribuir, des de l'educació, la cultura i la transmissió del saber a la consecució d'un món millor".

A la pàgina personal de l'autor podem llegir la trajectòria personal i literària de José Luis Sampedro, escriptor i acadèmic nascut el 1917 a Barcelona i que avui ha rebut el Premi Nacional de les Lletres del Ministerio de Cultura. És un dels més importants escriptors vius en llengua castellana i se li ha donat el premi en reconeixement de tota la seva obra literària

  El seus darrers llibres
CUARTETO PARA UN SOLISTA (Plaza Janés, 2011)
José Luis Sampedro y Olga Lucas

Sinopsis

Un viejo profesor, interno en un sanatorio, recibe la visita de los cuatro elementos –tierra, agua, aire y fuego- con quienes debate sobre el tiempo que nos ha tocado vivir y sobre si hay o no esperanza.

Novela de ideas o ensayo novelado, alegoría de nuestro tiempo y radiografía del ser humano en toda su complejidad, estamos ante una audaz y atrevida propuesta literaria que solo un escritor como José Luis Sampedro se podría atrever a escribir. Con un tono más próximo a la indignación que al pesimismo, el autor propone un viaje a través de la Historia, desde sus orígenes hasta ese “bárbaro ataque preventivo a Irak”, donde saldrá a relucir el papel de Europa, la economía de mercado, la sociedad de consumo o el eterno debate entre progreso, ciencia y fe. En suma, reflexión, aventura interior, lucidez, radicalidad y sabiduría a raudales. Sampedro, a sus casi 94 años, en plena forma. El libro que el autor de La vieja sirena quería, y necesitaba, escribir. Para saber de dónde se viene, entender lo que nos rodea e intuir lo que nos espera. Un libro a contracorriente, un libro necesario.

Reacciona és un pamflet polític i social de 176 pàgines publicat el 13 d'abril de 2011, coordinat per Rosa María Artal (que també hi escriu un capítol) i escrit en castellà per José Luis Sampedro Saez, Baltasar Garzón, Federico Mayor Zaragoza, Javier Pérez de Albéniz, Javier López Facal, Carlos Martínez, Ignacio Escolar, Àngels Martínez i Castells, Juan Torres López i Lourdes Lucía.

L'economista barceloní José Luis Sampedro va néixer l'any 1917, igual que Stéphane Hessel, autor a França del pamflet de dinou pàgines Indigneu-vos!. Sampedro va escriure el pròleg d'Indigneu-vos! mentre que Hessel signa el de Reacciona. Reacciona va ser el tercer llibre més venut a Espanya el 2011 al cap de poques setmanes d'aparéixer.

Als diferents articles/capítols del llibre els diferents autors defensen la dignitat, la democràcia i el bé comú, tenen com a objectiu informar a la ciutadania perquè “només un ciutadà informat pot ser responsable i impedir els atropellaments”.


ENTREVISTA
"Sé que la gente que me lee se va a alegrar"


diumenge, 20 de novembre del 2011

PREMI NACIONAL DE POESIA 2011


L'escriptora Francisca Aguirre (Alacant, 1930) ha obtingut aquest dijous el Premi Nacional de Poesia 2011 que concedeix el Ministeri de Cultura per l'obra 'Historia de una anatomía'. Dotat amb 20.000 euros, aquest guardó pretén distingir la millor obra de poesia publicada a Espanya el 2010, tant en castellà com en gallec, euskera i català. 



EXPEDIENTE

La paciente dice haber nacido el 27 de octubre de 1930.
El dato nos conduce a un período de la historia de nuestro país
francamente malo, por no decir malísimo.
Ahora bien, si tomamos en consideración
aspectos tan importantes para la salud
como la formación del carácter
que a estas alturas ya nadie pone en duda
salvo algún que otro majadero
es decir si consideramos que en 1936 nuestra paciente
tenía ya la vetusta edad de seis años
pues habremos de deducir que
la enferma tuvo este hecho a su favor
para enfrentarse a los desdichados acontecimientos
que asolaron a este trozo de tierra
que conocemos con el nombre de España.
Que en ningún momento ha sido ni una
ni grande ni mucho menos libre.


Francisca Aguirre, Historia de una Anatomía (2010)
Madrid, Hiperión p.63
FELICITATS!

Premi nacional de literatura infantil i juvenil

L’escriptora Maite Carranza ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil. Dotat amb 20.000 euros, el premi el concedeix el Ministeri de Cultura.
Ha estat reconeguda per la seva obra, escrita en català, ‘Paraules emmetzinades ‘.(Edebé)

L'AUTORA
Maite Carranza, va néixer a Barcelona l'any 1958 i és llicenciada en Geografia i Història. L'Editorial Edebé ha publicat bona part de les seves obres, entre les que destaquen: "Víctor Yubacuto", "Mauro ojos brillantes", "El clan de la loba", "El desierto de hielo" o "La maldición de Odi". A més, Carranza ha estat guardonada amb altres premis com el Folch i Torres per "La rebelión de los lactantes" (1987), el Joaquim Ruyra per "La selva de los Arutams" (1989), l'Edebé infantil per "¿Quieres ser el novio de mi hermana?" (2002) i el Protagonista Jove per "El desierto de hielo" (2006).
Es tracta d’una història punyent sobre abusos sexuals i la violència de gènere. La història arrenca amb la desaparició de Bàrbara Molina de 15 anys. La policia investiga el seu entorn més pròxim, un professor, un nòvio, la família, una amiga íntima…, però ningú, excepte el seu segrestador, sap que des d’aleshores fa quatre anys que està tancada en un zulo, patint abusos físics i psíquics.
Maite Carranza va començar a pensar en Paraules emmetzimades arran de les notícies sobre els casos de les austríaques Natascha Kampusch i Elisabeth Fritzl, totes dues tancades en zulos, durant 8 anys la primera per Wolfgang Priklopil, i durant 24 la segona, pel seu pare, amb qui va tenir set fills.
Segons dades de l’any 1994 realizades pel Govern Espanyol i dades no actualitzades, a Espanya, un 23% de nenes i un 15% de nens menors de 17 anys han patit abús sexual. El 60% no ha rebut cap ajuda i és probable que molts casos no hagin sortit a la llum. Maite Carranza també ha comptat a la col·laboració dels Mossos d’Esquadra, psicòlegs, víctimes i amb la Fundació Vicki Bernadet, especialitzada en l’ajuda i atenció als afectats.
Maite Carranza és autora de més de 40 novel·les entre les que destaquen Màgia d’una nit d’estiu i la trilogia La guerra de les bruixes.

GEMMA LIENAS RECOMANA 
"PARAULES EMMETZINADES"

dijous, 17 de novembre del 2011

ART AL CARRER


CREANT UN MURAL  AL CARRER

Aquesta setmana  del 14-18 de novembre a la Biblioteca d’Altafulla  Issac Muñoz (Ofion  Leim) està creant un mural  en viu per celebrar el 25 aniversari de la nostra Biblioteca, podeu assistir matí i tarda a la realització d’aquest.
Us esperem !

diumenge, 13 de novembre del 2011

LITERATURA DE FANTASIA

 
“te'ls has de llegir”
La literatura fantàstica és un gènere literari pertanyent a la ficció, generalment en forma de novel•les o relats curts. Crea uns mons imaginatius totalment al marge de la realitat en els que apareixen éssers sobrenaturals com ara les fades, les bruixes, els elfs, els nans, els gnoms o els fantasmes. La màgia, els cavallers i les princeses aterrades per bèsties mítiques, en un ambient medieval, són temes que hi apareixen freqüentment dins.
El gènere fantàstic s'associa i contrasta amb el de la ciència ficció i el del terror. Aquests tres gèneres tenen elements en comú i elements totalment allunyats de la realitat o són especulacions sobre com podria ser la realitat, o bé de com hagués pogut ser. La "fantasia" s’ha decantat per a temes com la màgia, valents cavallers, princeses en perill, bèsties mítiques i sobre tot recerques. Els origens de la literatura fantàstica van des de la mitologia grega i la romana amb clàssics com L'Odisea de l'Homero i l'Eneïda de Virgili. Passant per la influència de l'edat mitjana amb legendes com la del Rei Artur. Trobant que el romanç és un altre dels precursos de la fantasia contemporània.

   "Fantasia està en perill, es mor... li digué l'emperadriu infantil a Atreyu. El jove caçador, amb una promesa als llavis, agafà el seu cavall i, desbocat com la primavera que despunta, marxà a descobrir les causes del buit imparable que assetjava el seu món. En el viatge, descobrí meravelles i finalment els ulls d'un lector que l'observaven més enllà de la porta del mirall màgic. Junts reconstruïren Fantasia.(...)"
Llibre de l'oblit. Capítol XXI
.
Els seguidors de la fantasia son afortunats aquesta tardor arriben a les llibreries dues sagues de fantasia en català que avui recomanem.

Joc de trons de George R.R Martin en català.

L’editorial Alfaguara ha anunciat que publicarà en català a partir de novembre la sèrie de George R.R. Martin, ‘Cançó de gel i foc’


El primer títol Joc de trons es publicarà el 23 de novembre i el segon Xoc de reis el 21 de desembre.  Tempesta d’espases i Festí de corbs es publicarà abans del mes de  març de 2012. I  l’esperat cinquè volum, Dansa de dracs, ja comercialitzat a Estats Units, serà publicat per Alfaguara en català al llarg del proper any.
Cançó de gel i foc ha estat traduïda a divuit idiomes i adaptada a la petita pantalla per productora HBO, emesa a Espanya per Canal +.

Des de l’any 1996, data de publicació de a primera història s’han venut més de tres milions de llibres venuts arreu del món i els fans no paren de créixer, gràcies també a l’adaptació televisiva per part d’HBO de Juego de tronos el passat 17 d’abril. (Canal+ ha estrenat la sèrie en castellà).

George Raymond Richard Martin és un escriptor de ciència ficció i fantasia, guionista i productor. Va començar a escriure la sèrie de Canción de hielo y fuego l’any 1991.
La història té lloc a un món de ficció, en un continent que es troba dividit en set regnes. Després d’un estiu que ha durat molts anys es comencen a percebre els canvis que anuncien l’arribada de l’hivern.
Una història ambientada en una edat mitjana inventada i potser  amb menys fantasia que El senyor dels anells de Tolkien però molt efectiva en el seu plantejament.
Malgrat aquesta apreciació a  la novel·la si que hi aparèixen alguns personatges no humans com ‘Los otros’, una mena de zombies i els dracs, dues races que semblaven extingides i que els protagonistes de la novel·la s’hauran d’enfrontar.


 
A Joc de trons, George R. R. Martin ha creat una autèntica obra mestra, combinant el millor del gènere. Misteri, intriga, romanticisme i aventura omplen les pàgines d'aquest primer volum en una sèrie èpica que fascinarà els amants de la fantasia d'arreu del món. En una terra on els estius poden durar dècades i els hiverns tota una vida, està a punt de esencadenar-se el conflicte. El fred s'acosta, i en les laçades estepes del nord, a ivèrnia, forces sinistres i sobrenaturals es congrien rere el Mur protector del reialme. Al centre del conflicte es troben els Stark d'Hivèrnia, una família tan aspra i indomable com la terra on han nascut. Passant ràpidament d'una terra de fred brutal a un reialme llunyà i estiuenc d'abundor epicúria, es desplega una història de senyors i dames, de soldats i bruixots, d'assassins i bastards, que s'ajunten en un temps de lúgubres presagis. Entre els complots i els ontracomplots, la tragèdia i la traïció, la victòria i el terror, el destí dels Stark, els seus aliats i els seus enemics depèn d'uns perillosos equilibris, com els intents de vèncer el més mortal dels conflictes: el joc de trons.


'El nom del vent' i 'El temor d'un home savi', 
de Patrick Rothfuss. Ed. Rosa dels Vents
Rothfuss ha construït un univers fantàstic sense estridències, que ha agradat tant als seguidors habituals del gènere com als nouvinguts i recelosos. La clau podria estar en la brillant combinació d’amor, aventures i l’empatia amb un personatge molt atractiu. Kvothe és un home madur que viu una mena d’exili regentant una taverna, però amaga un passat de llegenda. L’arribada d’un cronista que el descobreix, desencadena el relat de la seva vida. El nom del vent és, doncs, la infantesa i joventut de Kvothe, un nen orfe que malviu com pot fins que gràcies al seu enginy accedeix a la Universitat, on adquirirà, entre altres, coneixements de màgia (simpatia). Alguns passatges del llibre poden recordar l’ambient de Harry Potter, però només de passada. Rothfuss fa proper i assequible el món de Kvothe gràcies a la pròpia coherència interna del relat, i la brillant construcció del personatge. Deixa molts fronts oberts, pendents de resoldre en futurs volums.

Rothfuss pretén explicar la història de Kvothe en tres llibres, els tres dies en què ell mateix l’explica al cronista.En aquests moments podem gaudir de dos dies,'El nom del vent' i 'El temor d'un home savi', ja a les llibreries.
A El temor d’un home savi, doncs, hi ha molta més acció que a El nom del vent, i Kvothe viatja a diferents països, per motius diversos, que millor no desvetllarem per ara. Per citar un capítol, sabrem què volia dir allò de “he passat la nit amb Felúrian i n’he sortit viu i amb la raó intacta”, descobrirem detalls sobre el meravellós món de Fae, i acompanyarem l’heroi en les aventures que contribueixen a forjar la seva llegenda com a arcanista. No cal dir que ell, murri, sovint hi posa més pà que formatge, tot i que els seus dons van en augment, igual que la seva temeritat, i serà capaç d’invocar de nou el nom del vent. Rothfuss fa una cosa que recorda molt a Tolkien, com és incorporar tot un seguit de contes, llegendes i cançons dins del relat, que contribueixen a donar cos al seu univers. Gens forçat, tot flueix. I potser no ho fa conscientment, però bé, a mi m’hi ha fet pensar, tot i que és injust parlar sempre de Tolkien per cercar analogies amb el gènere fantàstic. Ara bé, també hi ha més violència, i més sexe, tot i que moderat, res a veure amb l’estil contundent d’altres autors com George R. R. Martin.

El nom del vent, de Patrick Rothfuss 

El temor d'un home savi, de Patrick Rothfuss

Te’ls has de llegir

La narrativa fantàstica catalana és abundant i amb qualitat, però ha estat molt negligida per la història i la crítica amb l’excepció d’uns pocs noms, com ara Joan Perucho, autor de Les històries naturals, entre molts altres llibres, o Joan Santamaria, que escrigué Quatre titelles i un ninot.

Altres autors catalans d'alt nivell que han incidit en el gènere, sovint reiteradament, són, ordenats de forma cronológica: Martí Genís i Aguilar, Raimon Casellas, Joaquim Ruyra, Diego Ruiz, Ernest Martínez Ferrando, Joan Duch, C.A. Jordana, J.V. Foix, Agustí Esclatasans, Ferran Canyameres, Joan Oliver, Mercè Rodoreda, Pere Calders, Salvador Espriu, Manuel de Pedrolo i Jordi Sarsanedas.


divendres, 11 de novembre del 2011

NOU CATÀLEG BIBLIOTECA ALTAFULLA

Avui 11 de noviembre de 2011 la Biblioteca Municipal d’Altafulla  posa a disposició dels seus usuaris i usuàries un nou sistema informàtic que permetrà consultar el catàleg de la biblioteca d’una forma molt més fàcil, ràpida i intuïtiva.
El catàleg ARGUS permet conèixer la localització i la disponibilitat dels documents. La consulta es pot realitzar a tot el catàleg col•lectiu, filtrar la consulta a les biblioteques d'una província, o bé a una única biblioteca la nostre.
Possibilita tres tipus de consulta: cerca bàsica, cerca avançada o bé cerca experta, depenent de si la consulta es realitza en un únic camp o bé es fa combinació de camps.

   
ARGUS és el nom del nou catàleg que gestiona el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i mitjançant el qual es poden consultar els fons bibliogràfics de les 142 biblioteques públiques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre.
Argus  incorpora un potent cercador de darrera generació, similar als cercadors d’Internet com Google o Bing que permet la consulta dels fons documentals d’aquestes biblioteques de forma molt senzilla. Actualment, el catàleg que gestiona el Departament inclou més de 4.285.037 exemplars disponibles (corresponents a més de 726.000 títols).

A partir d’una interfície senzilla, Argus permet la consulta per paraules claus, idees o frases. A partir de la consulta, el sistema presentarà una sèrie de resultats i un seguit de suggeriments de millora de la cerca que ajuden les persones usuàries a localitzar els documents que més s’ajusten a les seves necessitats.

En aquesta primera fase, les persones usuàries d’aquest nou catàleg podran definir-se per internet un espai individual i realitzar les següents operacions:



• Conèixer els documents que es tenen en préstec i la data de retorn

• Crear llistes de documents preferits

• Exportar llistes de documents preferits

• Reservar documents de la biblioteca

• Realitzar comentaris i valorar un document concret de la biblioteca

• Rebre avisos de venciment de documents en préstec o de l’ arribada de documents reservats



Argus ofereix també, a més de  les dades descriptives del document, la imatge digital de la coberta d’una part important del fons de les biblioteques. El conjunt d’imatges s’anirà incrementant de forma progressiva.

La instal•lació realitzada pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació incorpora també el cercador Encore, de la mateixa empresa. En aquest sentit, Argus és el primer catàleg de biblioteques de Catalunya que incorpora un cercador d’aquestes característiques i també el primer que s’aplica a l’Estat espanyol en l’àmbit de les biblioteques públiques.
El nostre fons documental s’inclou en el catàleg col•lectiu del Sistema de Lectura Pública, del qual formen part la majoria de biblioteques públiques de les províncies de Tarragona, Lleida i Girona.

La Subdirecció General de Biblioteques ha elaborat un vídeo promocional d’Argus:



El sistema bàsic implementat és Millennium Integrated Library System (ILS) de l’empresa nord-americana Innovative Interface i que actualment també és usat per la Biblioteca de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya.




Per poder consultar el catàleg, feu un clic aquí




 MOLTES FELICITATS ALTAFULLA